• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Zonnepanelen in combinatie met airco: slimme oplossing

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Zonnepanelen in combinatie met airco: slimme oplossing

Zonnepanelen in combinatie met airco: slimme oplossing

Dankzij zonnepanelen kan je flink besparen op elektriciteit. Maar hoe zit dat dan met gas? Er zijn veel verschillende mogelijkheden zoals zonneboilers of houtkachels, maar deze zijn soms niet erg handig of gewoon erg duur en een hele karwei om te installeren. Warmtepompen daarentegen zijn de ideale oplossing, zeker als je het combineert met zonnepanelen. Waarom zijn zonnepanelen met airco een slimme keuze? We vertellen het je graag in dit artikel.

Hoe werkt een airco?

Een airco kan je eigenlijk vergelijken met de werking van je diepvries of koelkast. Een airco is eigenlijk een soort warmtepomp die de warme lucht uit huis haalt via een unit en koude, lucht van buiten afkoelt en naar binnen brengt. Dat wordt gedaan via een compressor met koelvloeistof. De warmte maakt van deze vloeistof een soort gas dat via de condensor gaat en terug vloeistof wordt.

Een warmtepomp werkt eigenlijk hetzelfde, maar dan omgekeerd (van koud naar warm). Dat kan de airco trouwens ook. Er zijn enorm veel verschillende soorten warmtepompen en zijn in het algemeen erg energiezuinig. Omdat een airco veel elektriciteit verbruikt is het erg voordelig om zonnepanelen aan te schaffen.

Waarom is een airco plaatsen voordelig in combinatie met zonnepanelen?

1. Je kan je airco ook gebruiken als verwarming

Als je op zoek bent naar verwarming is airco wel het laatste waar je aan denkt. Toch kan het perfect dienen om je woning te verwarmen tijdens de koude dagen. Je kan namelijk met een goed aircosysteem je volledige woning een constante temperatuur geven en ook het klimaat in je woning kan je ermee regelen.

Er is namelijk continue een invoer van verse lucht en de luchtvochtigheid wordt op peil gehouden. Een nadeel? De airconditioning verbruikt erg veel stroom. Gelukkig kan dit probleem makkelijk opgelost worden als je dit combineert met zonnepanelen. Het loont natuurlijk wanneer je jouw zelf geproduceerde elektriciteit zo goed mogelijk opdoet in plaats van ze aan het net terug te geven.

2. Financiële steun van de overheid

Met een gewone lucht-lucht warmtepomp zijn er helaas geen subsidies beschikbaar, maar dat geldt wel als je er zonnepanelen mee combineert! Bij zo’n investering kan je op steun rekenen van de overheid via btw-aftrek: je zal dus 21 % kunnen besparen op alle uitgaven die bij de aanschaffing en plaatsing van zonnepanelen komen kijken, mits wat administratief werk.

Ook gemeentes en provincies hebben vaak financiële voordelen voor mensen die zonnepanelen willen plaatsen. Ten slotte kan je kijken naar een energielening die meestal enorm voordelig zijn dankzij de lage rente en goede voorwaarden.

Meer info of gratis offerte voor airco? →Contacteer ons vrijblijvend

Airco: plaatsing en onderhoud

Waar plaats je je airco units?

Als je een systeem wil plaatsen, kan je beter eerst goed nadenken over de beste plaats voor airco in huis. De units plaats je namelijk zo hoog mogelijk zodat zodat de koude of warme lucht zo wijd mogelijk kan verspreiden in de ruimte. Ook kan je beter de airco niet te dicht bij een warmtebron plaatsen zoals een oven, gloeilamp of ander verwarmingstoestel.

Die dingen kunnen namelijk de sensoren beïnvloeden waardoor de airco verward geraakt. Ook plaats je de buitenunit best op een schaduwrijke plaats. Staat die in de volle zon? Dan zal hij meer energie nodig hebben en zal het bijgevolg ook langer duren om de gewenste temperatuur in in huis te krijgen.

Onderhoud: verplichte controle

De koelvloeistof in de airco moet regelmatig gecontroleerd worden door een specialist met de juiste opleiding. Je kan dus best direct een onderhoudscontract afsluiten met de plaatser van de airco. Zij komen dan af en toe langs om te controleren, de filters te reinigen of te vervangen en te checken op verstoppingen of lekkages. Bij regelmatige controle zal je airco optimaal werken en dus geen onnodige energie verspillen.

Home Solution installeert jouw airco

Heb je vragen over het plaatsing van een airco of wil je meer weten over de werking in combinatie met zonnepanelen? De experts van Home Solution staan je graag te woord en helpen je met plezier verder. Contacteer nu voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie