• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Wat is het verschil tussen airco en een lucht-lucht warmtepomp?

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Wat is het verschil tussen airco en een lucht-lucht warmtepomp?

Wat is het verschil tussen airco en een lucht-lucht warmtepomp?

Een airco dient om je woning ‘s zomers te koelen, de lucht-lucht warmtepomp voorziet verwarming in koude wintermaanden. Beide toestellen hebben een buitenunit, waar de lucht afgekoeld of opgewarmd wordt, en een of meerdere binnenunits die de afgekoelde of opgewarmde lucht verspreiden. Bovendien kan je de werking van zowel een airco als een lucht-lucht warmtepomp omkeren.

Wat is dan het verschil tussen een airco en een lucht-lucht warmtepomp? Of gaat het eigenlijk om dezelfde toestellen? Je komt het hieronder te weten.

Interesse in een lucht-lucht warmtepomp of airco in uw woning? Maak vrijblijvend een afspraak →Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte

Hoe werkt een warmtepomp?

De warmtepomp is een milieuvriendelijke manier om je woning te verwarmen. Een warmtepomp werkt op elektriciteit en verbruikt dus geen fossiele brandstoffen. De innovatieve technologie wordt geprezen en zit in de lift. Het gebruik van warmtepompen is een essentieel onderdeel van de grote Vlaamse renovatiegolf.

Er zijn verschillende warmtepompen. We onderscheiden de lucht-lucht warmtepomp, de lucht-water warmtepomp, de water-water warmtepomp en de geothermische warmtepomp.

Een lucht-lucht warmtepomp vs. een lucht-water warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp verwarmt je woning met warme lucht. Het is de goedkoopste soort warmtepomp. Je plaatst een buitenunit in de tuin of aan de gevel, waarin de warme lucht gecreëerd wordt. De warmtepomp haalt daarvoor warmte uit de buitenlucht en maakt gebruik van een koelvloeistof en een compressor. Via de binnenunits, die eruitzien als een aircotoestel, wordt de warme lucht door de woning verspreid.

Een lucht-waterwarmtepomp werkt op dezelfde manier, met dezelfde buitenunit, maar verspreidt de opgewekte warmte niet via de lucht, maar wel in de vorm van warm water. Een lucht-waterwarmtepomp is een ecologisch alternatief voor een gasketel. Dit systeem werkt met radiatoren of vloerverwarming. Je verwarmt er dus niet alleen je woning mee, maar kan er ook warm sanitair water mee produceren.

Een geothermische warmtepomp omvat een uitgebreider systeem waarbij warmte uit de aardbodem gehaald wordt. Dat soort warmtepomp is duur en er komen grote werken aan te pas. Een water-water warmtepomp haalt dan weer warmte uit het grondwater.

Hoe werkt een airco?

Een airco heeft net als de lucht-lucht warmtepomp een binnenunit en een buitenunit. In de buitenunit wordt de lucht afgekoeld en vervolgens wordt die frisse lucht door de woning gejaagd via de binnenunits.

Een aircosysteem werkt dus op exact dezelfde manier als een lucht-lucht warmtepomp. Het enige verschil is dat een airco geprogrammeerd is om koude lucht te produceren, terwijl een lucht-lucht warmtepomp doorgaans gebruikt wordt om de woning in de winter te verwarmen. Je kan de werking van beide toestellen echter omdraaien. Heb je een airco in huis, dan heb je dus eigenlijk al een lucht-lucht warmtepomp. Een airco kan namelijk ook warme lucht produceren en een lucht-lucht warmtepomp kan de woning ook afkoelen.

Meer info of gratis offerte voor airco of warmtepomp? →Contacteer ons vrijblijvend

Koelen met een lucht-lucht warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp kan met andere woorden perfect dienst doen als een aircotoestel. De werking van het toestel kan omgekeerd worden zodat er geen warme, maar koude lucht geproduceerd wordt.

Net zoals bij een airco kan je ook bij een lucht-lucht warmtepomp meerdere binnenunits installeren. Dat is ook aangeraden. Zo kan je de lucht-lucht warmtepomp in meerdere ruimtes inzetten. Je hebt ook bij meerdere binnenunits slechts één buitenunit nodig.

Ook bij lucht-water warmtepompen kan de werking omgekeerd worden. Het water dat dan door de vloerverwarming of radiatoren stroomt is koud in plaats van warm. Bij vloerverwarming kan je de woning tot drie graden kouder maken. Met radiatoren kan je niet koelen, maar wel met ventilo-convectoren. Die zijn als airco nog efficiënter dan vloerverwarming. Koelen met een warmtepomp is wel minder energiezuinig dan verwarmen.

Wat zijn de verschillen tussen een airco en een lucht-lucht warmtepomp?

Een lucht-lucht warmtepomp werd ontwikkeld om je woning op een energiezuinige manier te verwarmen. De airco is bedoeld om je woning af te koelen. Beide toestellen werken op dezelfde manier, maar worden voor verschillende doeleinden ingezet. Er is dus op technisch vlak bijzonder weinig verschil tussen een airco en een lucht-lucht warmtepomp.

Maar warmtepompen in het algemeen bieden wel meer mogelijkheden. Kies je voor een lucht-water warmtepomp, dan kan je je woning verwarmen en afkoelen zonder fossiele brandstoffen te gebruiken. Het hele systeem werkt op elektriciteit. Die soort warmtepompen geven hun warmte af via een centraal verwarmingssysteem of vloerverwarming. De lucht-lucht warmtepomp doet dat gewoon via de lucht.

Kies je voor een lucht-water warmtepomp, dan is het goed om te weten dat een airco je woning sneller en efficiënter kan afkoelen. Het koeleffect van de lucht-water warmtepomp is minder uitgesproken en minder direct. Niettemin is het effect zeker merkbaar en vaak voldoende.

Home Solution installeert airco en lucht-lucht warmtepompen

Ben je overtuigd van alle voordelen die airco en lucht-lucht warmtepompen bieden? Home Solution installeert airco en lucht-lucht warmtepompen in jouw woning. Dat doen we met expertise en bakken ervaring. Contacteer ons vandaag nog voor meer informatie of maak een afspraak.

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie