• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Warmtepomp en zonnepanelen? Doen of niet?

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Warmtepomp en zonnepanelen? Doen of niet?

Warmtepomp en zonnepanelen? Doen of niet?

Warmtepompen zijn in. Ze worden de verwarmingstoestellen van de toekomst genoemd. Warmtepompen halen energie uit de lucht, water of de ondergrond en werken op elektriciteit. Geen fossiele brandstoffen dus. Om warmtepompen economisch en ecologisch gezien nog interessanter te maken, kan je ze combineren met zonnepanelen. Zo vang je het elektriciteitsverbruik op. We vertellen je er hieronder alles over.

Meer info of gratis offerte voor airco en warmtepomp? →Contacteer ons vrijblijvend

De warmtepomp: elektrische verwarming op zijn best

Warmtepompen zijn ingenieuze systemen die op een ecologische manier warmte opwekken. Er bestaan drie soorten warmtepompen:

  • Lucht-luchtwarmtepompen
  • Lucht-waterwarmtepompen
  • Geothermische warmtepompen

Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, het grondwater of de ondergrond. Slechts 20 tot 25 procent van de warmte die de warmtepomp opwekt, moet geproduceerd worden met elektriciteit. Het zijn dus bijzonder energiezuinige systemen. Dat innovatieve systeem maakt je woning groen en je EPC-score zal verbeteren. Een slimme investering met andere woorden.

Vang het elektriciteitsverbruik van een warmtepomp op met zonnepanelen

Met een warmtepomp hoef je dus niet langer gas te verbruiken om je woning te verwarmen of te koelen. Daarentegen zal je elektriciteitsverbruik wel stijgen. Om die extra kost op te vangen, kan je ervoor kiezen om zonnepanelen te installeren. De warmte in je woning wordt dan opgewekt met een warmtepomp die werkt op zonne-energie. Een uiterst duurzame combinatie!

Overdag, wanneer de verwarming aanstaat in de winter of de airco in de zomer, kunnen de zonnepanelen het elektriciteitsverbruik opvangen. Om de zonnepanelen zo efficiënt mogelijk in te zetten voor je warmtepomp, kan je instellen dat de warmtepomp enkel overdag aanstaat. Zo voorkom je dat je ’s nachts verbruikt en toch nog elektriciteit vanop het net moet aankopen. De technologie staat niet stil en je kan steeds meer makkelijk programmeren.

De interessantste optie? Kies voor zonnepanelen met een thuisbatterij. Zo kan je ook ’s avonds met je eigen opgewekte zonne-energie je woning verwarmen in de winter.

Kan elke warmtepomp met zonnepanelen gecombineerd worden?

Elke warmtepomp heeft elektriciteit nodig en je kan dus ook elke warmtepomp met zonnepanelen installeren. Hoe hoger het vermogen van de warmtepomp is, hoe interessanter zonnepanelen zullen zijn. Het elektriciteitsverbruik van de warmtepomp zal dan hoger liggen en zonnepanelen zijn in dat geval de beste manier om de energiefactuur naar beneden te drukken.

Het meest interessant is de combinatie van een lucht-luchtwarmtepomp en zonnepanelen. Die lucht-luchtwarmtepompen kan je in de zomer namelijk ook als aircotoestel inzetten. Buiten schijnt de zon, er wordt veel elektriciteit opgewerkt en die energie kan je rechtstreeks gebruiken om de lucht-luchtwarmtepomp je woning te laten afkoelen.

Of het in jouw geval een goed idee is om een warmtepomp met zonnepanelen te combineren, hangt af van jouw woning en energieverbruik. Contacteer onze experts voor vrijblijvend advies.

Kan je een warmtepomp aansluiten wanneer je al zonnepanelen hebt?

Heb je al zonnepanelen liggen en wil je je woning extra energiezuinig maken met een warmtepomp? Dan moet je enkele zaken afwegen.

Warmtepompen verbruiken elektriciteit om je woning op te warmen. Is je huis of appartement slecht geïsoleerd, dan zal veel warmte via het dak of de muren verloren gaan. De warmtepomp zal dan hard moeten werken om je woning te verwarmen en bijgevolg dus veel energie verbruiken. De zonnepanelen schieten mogelijk tekort. Warmtepompen zijn dus vooral interessant in gerenoveerde en energiezuinige woningen.

Hoe groter je woning is en hoe meer energie nodig is om je woning te verwarmen, hoe meer zonnepanelen je nodig zal hebben. Waarschijnlijk zal je extra zonnepanelen moeten installeren om het verbruik van de warmtepomp te kunnen opvangen. Ook het vermogen van de warmtepomp speelt een belangrijke rol. Hoe krachtiger de warmtepomp is, hoe meer zonnepanelen je op het dak zal moeten hebben liggen. Contacteer een expert om uit te rekenen of je huidige zonnepanelen het verbruik van een warmtepomp er zouden kunnen bijnemen.

Home Solution helpt je met de combinatie zonnepanelen en warmtepomp

Wil je verwarmen met een warmtepomp en de elektriciteitskosten opvangen met zonnepanelen? We helpen je bij Home Solution graag verder. Onze experten bekijken de situatie van jouw woning, je energieverbruik en werken een behandelplan uit. Zo kan je je woning op een milieuvriendelijke manier verwarmen. Contacteer ons nu voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie