• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Vloerkoeling of airco? Wat werkt het beste?

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Vloerkoeling of airco? Wat werkt het beste?

Vloerkoeling of airco? Wat werkt het beste?

De laatste decennia kwamen er veel meer ecologische verwarmings- en koelingssystemen op de markt. Zowel voor vloer- wand als plafondverwarming bestaan er tegenwoordig veel meer duurzamere opties, zoals het warmtepompsysteem (die via gratis lucht of grondwater warmte innen en ook dienen als ecologische koeling), maar ook koelen via de vloerverwarming is de dag van vandaag perfect mogelijk! Hoe werkt dat dan precies, koelen via vloerverwarming en is het beter dan verkoelen met een aircosysteem?

Meer info of gratis offerte voor airco? →Contacteer ons vrijblijvend

Verkoeling via vloerverwarming: hoe gaat dat in zijn werk?

Vloerkoeling werkt op een “hoge watertemperatuurkoeling”, waarbij er water door de buizen wordt gestuurd dat een temperatuur heeft van net boven het dauwpunt. Deze specifieke temperatuur (die schommelt rond de 18 graden Celsius) zorgt ervoor dat de vloer niet condenseert en hangt af van de vochtigheidsgraad in de ruimte of woning in kwestie. Alleen op die temperatuur kan de vloerverwarming dienen als koelmiddel.

Vloerverwarming vs. airconditioning

Wat is het verschil tussen koelen met vloerverwarming en koelen met aan aircosysteem? Wel, verkoeling via vloerverwarming gaat helaas niet zo snel als een aircosysteem en heeft ook niet het extreme effect zoals een airco.

Een aircosysteem begint direct koude lucht uit te blazen en zorgt voor een continue koele temperatuur in de ruimte. Koelen via vloerverwarming is subtieler en veel minder snel. Die laatste optie is handig als je woning al goed is geïsoleerd is en je huis beschikt over een goede ventilatie, waardoor je de warmte al goed kan buitenhouden.

Heb je al veel manieren om de warmte buiten te houden zoals goede isolatie, ventilatie en rolluiken of screens? Dan is verkoeling via vloerverwarming op zich wel het overwegen waard. Het zorgt namelijk voor een extra subtiele, natuurlijke koeling in huis tijdens hete zomerdagen. Beschik je niet over al die dingen en wil je liever een snelle en effectieve oplossing? Dan is een aircosysteem een beter idee.

Vloerverwarming: iets voor jouw woning?

Koeling via vloerverwarming is vaak in combinatie met een warmtepomp die in de winter verwarmt en in de zomer zorgt voor afkoeling. Geen interesse in een warmtepomp? Het kan ook zonder! Je zal dan wel moeten investeren in een extra koelmachine die je verwarmingsketel aanvult.

De werking van de koeling via vloerverwarming hangt eveneens sterk af van de legafstand van je leidingen. Je haalt namelijk het meeste uit een legafstand van 10 cm. Is je legafstand groter dan 10 cm? Dan zal de koeling iets minder effectief zijn.

Home Solution zorgt voor jouw verkoeling

Neig je eerder naar het installeren van een aircosysteem? Onze experts overlopen met plezier alle mogelijkheden samen met jou en bekijken wat het beste past bij jouw noden en wensen. Contacteer ons nu voor vrijblijvend advies of maak een afspraak!

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie