Een badkamer is meer dan elke andere ruimte in huis gevoelig voor vocht. Omdat u dagelijks een bad neemt, zal de vochtige en warme lucht na het bad in de ruimte blijven hangen in de vorm van waterdamp: dit wordt condensatie genoemd. U kunt dit gemakkelijk zien nadat u de douche of het bad heeft verlaten, omdat spiegels en ramen dan meestal geheel beslagen zijn.
Nu is dit niet per definitie een probleem indien u toegang heeft tot een flinke raampartij. Maar veel badkamers hebben dit niet en zullen dientengevolge al gauw lijden onder een te hoge luchtvochtigheid en natte oppervlakken door de condens. In dat geval is het raadzaam snel een mechanisch ventilatiesysteem te installeren, om de vervelende gevolgen van vochtproblemen te voorkomen.
In dit artikel leggen wij helder uit welke soorten ventilatiesystemen wij voor de badkamer voorhanden hebben.
Ventilatie laten installeren? Vraag uw gratis offerte aan →Contacteer ons voor deskundig advies
Optie 1: Kanaalventilatoren
Deze soort ventilatie wordt vaak gekozen, omdat de ventilator zelf niet hoor- en zichtbaar is in een ruimte. De ventilator wordt tussen twee afvoerbuizen geplaatst, meestal op zolder of boven het plafond.
U kunt een grote hoeveelheid lucht verplaatsen met een kanaalventilator, waarmee deze zeer geschikt is voor een badkamer. Deze optie is perfect voor designbadkamers, omdat u het systeem bij het geheel niet ziet.
Optie 2: Ventilatoren voor aan het plafond of de muur
Naast de kanaalventilator kunt u ook kiezen voor een opbouwventilator aan het plafond of de muur. U kunt deze optie kiezen wanneer de badkamer relatief dicht bij een buitenmuur gelegen is, omdat het luchtafvoerkanaal voor dit model niet al te lang mag zijn.
Daarentegen zijn deze ventilatoren zeer gemakkelijk te installeren en hebben een goede luchtafvoercapaciteit. Nog een pluspunt: u kunt een opbouwventilator al voor een geringe prijs kopen.
Optie 3: Buisventilatoren
Een derde optie is de zogeheten buisventilator. Deze bestaat uit een ventilator die (bijna) helemaal in de afvoerbuis wordt geïnstalleerd. De diameter van de afvoerbuis is altijd tussen 10 en 15 centimeter. Omdat de ventilator daardoor niet al te groot kan zijn, is een buisventilator meestal goed voor een toilet of kleine badkamer. Een grote badkamer kan teveel vocht bevatten om goed af te voeren.
Ventilatie laten installeren? Vraag uw gratis offerte aan →Contacteer ons voor deskundig advies
De werking van een ventilatiesysteem in een notendop
Badkamerventilatoren maken gebruik van schoepen die snel ronddraaien waardoor er luchtstromingen gaan ontstaan. De vorm van de schoepen en de wijze waarop ze gemonteerd zijn bepalen voor een groot deel de werking van een ventilator. Deze werking kan axiaal of radiaal (centrifugaal) zijn.
Kiest u voor een axiaal of radiaal ventilator?
Indien u eenmaal een ventilatiesysteem laat installeren, dan heeft u dus ook nog de keuze tussen een axiaal ventilator of een radiaal (centrifugaal) ventilator. Een axiaal ventilator lijkt qua uiterlijk op een vliegtuigpropeller en is vrij slank en dun, terwijl een radiaal ventilator meer in een cilindervorm is vervaardigd en daardoor dikker is.
Een axiaal ventilator kan daardoor ietwat minder luchtdruk opbouwen. Is de lengte van de afvoerbuis lang? Dan is een radiaal ventilatiesysteem beter in uw situatie omdat er luchtdruk nodig is om de lucht door de afvoerbuis te krijgen. Bij een korte afvoer is een axiaal systeem een prima methode.
Komt u er zelf niet helemaal uit met de keuze voor ventilatie in uw badkamer?
Home Solution kan bij u langskomen en uw situatie nader inspecteren. Wij kunnen precies voor uw bepalen welk ventilatiesysteem in uw badkamer past, waar u de afvoer het beste kunt plaatsen en welke soort ventilator geschikt is. Contacteer ons meteen voor een vrijblijvende afspraak en wij komen graag bij u langs.