Klederdichting is een fantastische methode om uw kelder geheel te renoveren en waterbestendig te maken. Het omsluit uw kelderruimte met een solide en stevige barrière, die allerlei soorten water en vocht effectief buiten de deur houdt. Het is echter wel een vereiste dat u kelderdichting door een gespecialiseerde firma laat plaatsen, om de kwaliteit van de constructie te garanderen.
Daarnaast zijn er nog meerdere zaken waar u rekening mee moet houden, wilt u het hoogst mogelijke profijt halen uit kelderdichting. Denk aan het benutten van beschikbare premies, maar ook een correcte installatie en aandacht voor extra maatregelen zoals ventilatie. In dit artikel leggen wij de 5 meest gemaakte fouten bij kelderdichting aan u voor. Zodat u deze in elk geval kunt vermijden!
Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor deskundig advies
Fout 1: Kelderdichting zelf willen uitvoeren
Hier kunnen wij erg duidelijk over zijn: kelderdichting is een zeer specialistische klus die vakwerk vereist. Er zijn erg veel handelingen die uitgevoerd moeten worden, vaak in een bepaald tijdsbestek en met zeer specifieke materialen en benodigdheden. De kleinste fout in het proces kan enorme gevolgen hebben voor de kwaliteit van de constructie van het geheel. Laat deze klus dus alstublieft aan een expert over, zoals Home Solution.
Fout 2: Beschikbare premies laten liggen
Kelderdichting is bij uitstek een klus waar u een premie voor kunt krijgen, namelijk de Vlaamse renovatiepremie. Overigens is vanaf 1 februari 2019 de overkoepelende renovatiepremie van start gegaan, maar de voorwaarden zijn nog redelijk hetzelfde. U kunt een aardig bedrag op uw uitgaven terug krijgen van de Vlaamse overheid. Mogelijk komt u ook nog in aanmerking voor lokale premies. Het is financieel zeker de moeite waard om dit te onderzoeken, dit kan u zomaar duizenden euro’s schelen. Ga daarom naar de website van de Vlaamse overheid en zoek op renovatiepremie. Weet wel dat het toekennen van deze premies afhangt van uw situatie: gezinssituatie, inkomen, enz.
Fout 3: Niet voldoende aandacht voor de kimnaad
Kelderdichting bestaat uit vele afzonderlijke handelingen, allemaal gericht op het sterk en waterdicht maken van de oppervlakken in de kelder. Maar één handeling die in veel gevallen over het hoofd wordt gezien (zeker wanneer de klus uitgevoerd wordt door een leek) is het versterken en renoveren van de kimnaad. De nieuwe materialen kunnen nog zo sterk zijn; indien de aansluiting tussen muren en vloer niet aangepakt wordt, heeft de kelderrenovatie in feite geen zin. Let hier dus zeker op.
Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor deskundig advies
Fout 4: Niet stilstaan bij het belang van ventilatie
Kelders beschikken veelal niet over voldoende ventilatiemogelijkheden. Dit kan leiden tot extra vochtproblemen in de kelder, zelfs nadat u kelderdichting heeft aangebracht. Juist door de isolatie kan het relatieve luchtvochtigheidsgehalte in de kelder hoog zijn, maar zonder ventilatie kan dit vocht nergens naartoe. Daarom is het van belang ook stil te staan bij goede ventilatiemogelijkheden, om zeker te zijn van een droge kelder.
Fout 5: De verkeerde ‘expert’ de klus laten klaren
Soms schakelen mensen wel een firma in, maar niet een firma die het probleem grondig en adequaat kan aanpakken. Bijvoorbeeld een goedkope aannemer die van alles belooft, maar naderhand weinig kennis van zaken blijkt te hebben. Wij van Home Solution willen u er graag aan herinneren, dat een kelder tevens het fundament van uw woning vormt. Wanneer een ondeskundige firma aan de fundering gaat sleutelen, kan dit onherstelbare risico’s voor de bouwkundige constructie van uw pand hebben. Let dus altijd op de kwalificaties van een bedrijf en huur enkel iemand in met kennis van zaken.
Home-Solution staat voor u klaar
Wil u deze fouten liever niet maken? Bel ons via het gratis nummer 0800/26.004 of maak vrijblijvend een afspraak om de situatie te inspecteren. Hierna kunnen we u de beste methode voorstellen en definitief komaf te maken met vocht in de kelder.