• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie, airco en isolatie

Scheuren in buitenmuur repareren: wat zijn de mogelijkheden?

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Scheuren in buitenmuur repareren: wat zijn de mogelijkheden?

Scheuren in buitenmuur repareren: wat zijn de mogelijkheden?

Merk je scheuren op in de buitenmuur? Dan is repareren de boodschap. Scheuren in de buitenmuur kunnen zorgen voor vochtproblemen en brengen de stabiliteit van de gevel in het gedrang. De vakmannen van Home Solution komen graag langs om je gevel terug in tiptop conditie te krijgen. Wat zijn de mogelijkheden om scheuren in de buitenmuur te herstellen? Je komt het hier te weten.

Last van vocht in de muren? Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Is een scheur in buitenmuur ernstig?

Oude gevels krijgen wel vaker te maken met scheuren en barsten. Je denkt daarom misschien dat een scheur in de buitenmuur niet zo ernstig is. Maar niets is minder waar. Scheuren in de buitenmuur vormen wel degelijk een probleem dat je liever vroeg dan laat aanpakt.

Eerst en vooral is een scheur in de buitenmuur natuurlijk een lelijke vlek op het uitzicht van je woning, maar langs die scheuren kan regenwater binnensijpelen. En dat is het echte probleem. Eenmaal de buitenmuur verzadigd is met vocht, kunnen vochtplekken ontstaan op de binnenmuren van je woning. Al snel komen daar schimmels en zelfs huiszwammen op af. Vochtproblemen dien je te allen tijde te voorkomen.

Daarnaast kan een grote scheur in de buitenmuur ook problemen met de bouwconstructie veroorzaken. De druk die het dak uitoefent op de muur wordt namelijk niet meer gelijkmatig verdeeld.

Hoe langer je wacht met het herstellen van een scheur in de gevel, hoe groter het probleem wordt. Vocht dat in de scheur gevangen zit, zet namelijk uit bij vorst. De barsten in de buitenmuur worden zo nog groter, er kan nog meer vocht naar binnen en de bouwconstructie loopt een groter gevaar.

Hoe kan je een scheur in de buitenmuur repareren?

Merk je een scheur in de buitenmuur op, dan zal je die dus moeten repareren. Onze vakmannen nemen die klus graag voor hun rekening. Een scheur repareren in de gevel gebeurt in de volgende stappen:

Stap 1: de gevel schoonmaken

Vooraleer we de barsten kunnen herstellen, moeten we de gevel eerst grondig schoonmaken. Dat doen we onder andere met een hogedrukreiniger. Zo verwijderen we mossen, algen en ander vuil en kunnen we de scheur in de buitenmuur goed herstellen. Het is belangrijk dat de scheur in de buitengevel goed schoongemaakt is zodat de reparatiemortel zich kan hechten.

Stap 2: losse stenen vervangen

Vervolgens focussen we op ons de bakstenen. Alle loszittende stenen worden zorgvuldig uitgekapt en vervangen door nieuwe exemplaren. Het spreekt voor zich dat we daarvoor identieke bakstenen gebruiken.

Stap 3: reparatiemortel om de scheuren in de buitenmuur te herstellen

Daarna beginnen we met het echte herstelwerk. We gebruiken reparatiemortel om de scheur in de buitenmuur te dichten. Bij kleine scheuren kan dat met een gewone of siliconenmortel. Welke mortel we gebruiken, hangt af van de kleur van de gevel. Zo vormt de gerepareerde scheur geen litteken op de gevel.

Stap 4: bakstenen heropvoegen

Het spreekt voor zich dat ook de voegen aangepakt moeten worden. Net als bakstenen worden voegen poreus door de jaren heen. Ze nemen steeds makkelijker water op en vertonen barsten. Daarom slijpen we beschadigde voegen uit en vervangen we ze door nieuw, kwalitatief voegsel. Ook de nieuwe bakstenen worden zorgvuldig opnieuw gevoegd.

Stap 5: gevelimpregnatie

Om toekomstige vochtproblemen door doorslaand vocht te voorkomen, kunnen we de herstelde gevel ook hydrofoberen. We brengen dan een waterdichte en volledig transparante laag aan op de bakstenen. Water kan niet langer binnendringen in de bakstenen en ook mos, algen en vuil kunnen zich niet hechten. Je gevel blijft er zo voor lange tijd goed uitzien.

En wat met grote scheuren en barsten in de gevel?

We herstellen scheuren in de buitenmuur met reparatiemortel wanneer de schade relatief beperkt is. Gaat het om een oude gevel met een grote scheur of meerdere barsten? Dan moeten we mogelijk grotere middelen inschakelen om de stabiliteit van de gevel te vrijwaren. We kunnen dan werken met een spiraalanker dat de gevel zijn sterkte teruggeeft.

Is je gevel eigenlijk aan een algemene renovatie toe? Of wil je je woning graag een nieuwe look geven? Dan kan je er ook voor kiezen om de oude gevel te bekleden met crepi. Gevelbepleistering zit in de lift en geeft zowel moderne als landelijke woningen een afgewerkt uiterlijk. Je kan de gevel ook bekleden met steenstrips. Dat zijn dunne bakstenen die als het ware een nieuwe gevel vormen.

Tip: wanneer je ervoor kiest om de gevel opnieuw te bekleden, doe je er goed aan om terwijl een isolatielaag toe te voegen. Je krikt zo de energiescore van je woning op, de waarde van je huis stijgt en je bespaart vooral veel geld op je energiefactuur.

Home Solution herstelt scheuren in de buitenmuur

Baren de barsten of scheuren in de gevel je zorgen? Onze experts van Home Solution komen graag langs om te bekijken wat de beste aanpak is om de scheuren in jouw gevel te herstellen.

We reinigen de gevel, herstellen de beschadigde bakstenen, voegen opnieuw en voorzien een gevelimpregnatie. Contacteer ons nu voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie