• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie, airco en isolatie

Is een natte kelder gevaarlijk? De gevolgen

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Is een natte kelder gevaarlijk? De gevolgen

Is een natte kelder gevaarlijk? De gevolgen

Als u te kampen heeft met vochtproblemen in de kelder, dan komen hier heel wat specifieke gevolgen bij kijken. Allereerst is vocht hoe dan ook geen fraai zicht, zeker wanneer de muren zo nat zijn dat u de vochtige en donkere plekken waar kunt nemen. Vocht kan ook een muffe geur verspreiden die ook in alle spullen en materialen zal trekken, die in uw kelder zijn opgeslagen.

Maar naast deze puur esthetische aspecten, kent vocht in de kelder ook meer ernstige gevolgen die ook daadwerkelijk schade kunnen toebrengen aan uw woning, uw spullen én uw gezondheid. Bovendien heeft vocht het risico tot de vorming van secundaire problemen zoals schimmelgroei.

Kortom: genoeg redenen om zo snel als mogelijk iets aan uw natte kelder te doen, om gevaarlijke gevolgen te voorkomen.

Vocht en de schadelijke gevolgen voor uw woning

Wanneer u ergens in huis vochtproblemen heeft, dan zullen de gevolgen voor de (bouwkundige) staat van uw woning erger worden, naarmate de situatie langer voortduurt. In een kelderruimte geldt precies hetzelfde. Gaat het slechts om een plaatselijke vochtplek, bijvoorbeeld als gevolg van een klein lek? Dan kan de herstelling van uw keldervloer of -muren, bijvoorbeeld via betonherstelling snel gebeuren. 

Maar zijn er grotere oppervlakken die geheel nat zijn geworden, zoals bij binnenstromend water of langdurige condensatieproblemen, dan zal het vocht dat continu in de oppervlakken aanwezig is ernstige gevolgen met zich meebrengen. De bouwmaterialen zullen verzwakken, verweken en soms zelfs onherstelbaar beschadigd raken. Vooral hout kan na verloop van tijd zo zacht worden, dat er niets anders op zit dan zulke onderdelen te vervangen. En, u raadt het al, dit kan een zeer dure aangelegenheid zijn.

Vraag uw GRATIS vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Nare gevolgen voor afwerkingsmaterialen

Naast de bouwkundige materialen van uw woning, zullen ook afwerkingsmaterialen te lijden hebben onder vochtproblemen. Behang kan loslaten door vochtige muren, pleisterwerk kan afbrokkelen en broos worden en verflagen zullen langzaamaan afbladderen. Hoe langer u niets doet, hoe meer van deze materialen u geheel zult moeten vervangen.

Schimmelgroei door een natte kelder

Eén van de meest vervelende gevolgen van een natte kelder is de grote kans op schimmelvorming in deze ruimte. Schimmels houden heel erg van vochtige plekken, omdat ze daarop goed kunnen gedijen. Wanneer schimmels zich eenmaal nestelen door middel van schimmelsporen, zullen ze zich in zeer snel tempo vermenigvuldigen en steeds grotere oppervlakken innemen.

Schimmels kunnen nog veel meer schade aan materialen aanrichten dan vocht alleen, vooral wanneer u te maken krijgt met de huiszwam. Deze verspreidt in de materialen namelijk schimmeldraden, die zo diep kunnen binnendringen dat de materialen niet meer te redden zijn. Daarnaast zijn vooral de schimmelsporen bijzonder slecht voor uw gezondheid bij inademing. Heeft u al last van ademhalingsklachten? Doe dan zo snel als mogelijk iets aan de situatie, om gevaarlijke gevolgen voor te zijn.

Home Solution rekent af met elke natte kelder

Een natte kelder is niet iets dat u moet negeren. Heeft u vocht ontdekt in uw kelder? Bel ons dan direct om de hierboven genoemde gevolgen te voorkomen. Zo bespaart u uzelf niet alleen een hoop problemen, maar zeker ook geld. Want hoe minder schade u heeft, hoe minder u kwijt zult zijn aan het herstellen van de situatie. Contacteer ons nu voor een GRATIS en vrijblijvende vochtanalyse!

Download onze infogids: Eerste hulp bij vocht in huis

Last van vocht in huis? Ontdek in onze gratis gids hoe u zelf vochtproblemen kunt opsporen en herkennen.
Naam*
E-mail*

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie