• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Het belang van een goede waterdichting bij het plaatsen van sanitair

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Het belang van een goede waterdichting bij het plaatsen van sanitair

Het belang van een goede waterdichting bij het plaatsen van sanitair

Bij het plaatsen van sanitair moet je met veel rekening houden. Een van de meest essentiële aspecten die vaak over het hoofd wordt gezien, maar absoluut niet mag worden genegeerd, is de waterdichting. Een goede waterdichting bij het plaatsen van sanitair is van groot belang om lekkages, vochtschade en andere problemen te voorkomen. Hieronder lees je wat de gevaren van een slechte waterdichting zijn.

Uw sanitair laten installeren? →Contacteer ons voor een gratis offerte

Voorkom waterschade met een goede waterdichting

Een van de meest voor de hand liggende redenen waarom waterdichting cruciaal is bij het plaatsen van sanitair, is het voorkomen van waterschade. Lekkages kunnen onopgemerkt blijven en langzaam schade veroorzaken aan muren, vloeren, en zelfs aan de constructie van het gebouw.

De waterschade die voortkomt uit een slechte waterdichting kan verstrekkende gevolgen hebben. In het ergste geval kunnen lekkages in leidingen of aansluitingen grote hoeveelheden water laten weglekken, wat leidt tot waterschade aan muren, vloeren en het plafond. Dat veroorzaakt dan weer schade aan de bouwmaterialen en er kan ook schimmel ontstaan, wat dan weer een negatieve invloed heeft op de luchtkwaliteit en de gezondheid van de bewoners. In sommige gevallen kan de waterdichtheid van de constructie zelfs worden aangetast. Vochtige bouwmaterialen verliezen namelijk hun stabiliteit. Ook houtrot kan optreden. Er hangen je dan dure en tijdrovende reparaties boven het hoofd.

Een goede waterdichting bij sanitair voorkomt schade aan elektrische installaties

In een badkamer of toiletruimte zijn vaak elektrische installaties aanwezig, zoals verlichting, ventilatoren en stopcontacten. Een onjuiste waterdichting veroorzaakt een risico op kortsluiting en elektrische schokken. Een correct aangebrachte waterdichting zorgt ervoor dat water niet in contact komt met elektrische bedrading en apparaten, waardoor de veiligheid van je gezin wordt gewaarborgd.

Goed afgedicht sanitair is hygiënisch

Een waterdichte afdichting van het sanitair is ook essentieel voor het behoud van een hygiënische omgeving. Een slechte waterdichting kan ervoor zorgen dat water en vocht zich ophopen in voegen, spleten en andere moeilijk bereikbare plaatsen.

Dat kan leiden tot schimmelvorming, bacteriële groei en onaangename geurtjes. Schimmel gedijt namelijk erg goed in vochtige omgevingen en kan zich snel verspreiden als er waterophoping optreedt. En dat is niet zonder gevaar. Schimmel kan allergieën en ademhalingsproblemen veroorzaken en ook de klachten versterken van mensen met allergieën en astma. Een waterdichte omgeving is gemakkelijker schoon te houden en voorkomt dat vocht zich ophoopt en schimmel de kans krijgt om zich te ontwikkelen. Op die manier behoud je een gezonde leefomgeving voor je gezin.

Je sanitair gaat dankzij een goede waterdichting langer mee

Een goede waterdichting verlengt bovendien de levensduur van het sanitair. Water en vocht kunnen immers schadelijk zijn voor de materialen waaruit het sanitair is vervaardigd. Sanitaire voorzieningen, zoals toiletten, wastafels, douches en badkuipen, zijn vaak gemaakt van materialen zoals keramiek, porselein of kunststof. Hoewel die materialen duurzaam zijn, zijn ze niet bestand tegen langdurige blootstelling aan vocht. Met een goede waterdichting blijft het sanitair beschermd tegen de negatieve effecten van vocht, waardoor het langer meegaat en je niet snel aan vervangen of herstellen moet denken.

Je voorkomt onvoorziene kosten met een goede waterdichting

Hoewel het implementeren van een goede waterdichting bij het plaatsen van sanitair initieel een investering vergt, is het op lange termijn kostenbesparend. Het voorkomen van waterschade en de daaruit voortvloeiende reparatiekosten bespaart je een flinke duit. Het herstellen van waterschade kan namelijk erg duur zijn, vooral als het water de bouwintegriteit of de structurele stabiliteit van het gebouw heeft aangetast. Ook het repareren van elektrische installaties en het geplaatste sanitair zelf kan duur uitvallen. Investeer dus altijd in een kwaliteitsvolle waterdichting bij het plaatsen van sanitair.

Repareer een slechte waterdichting altijd zo snel mogelijk

Heb je gemerkt dat er zich vocht ophoopt rondom sanitair? Dan neem je altijd zo snel mogelijk contact op met een vochtexpert. Hoe sneller je vocht aanpakt, hoe minder ingrijpend en duur de behandeling is.

Home Solution garandeert een goede waterdichting bij sanitair

Heb je nieuw sanitair laten plaatsen en is de waterdichting niet wat het zou moeten zijn? Dan kan je bij Home Solution terecht. We zorgen ervoor dat de waterdichting terug optimaal is. Zo voorkom je niet alleen vochtproblemen, maar ook schade aan je sanitair en een ongezonde leefomgeving. Onze expert komt graag vrijblijvend bij je langs om de situatie in kaart te brengen en een offerte op te maken. Contacteer ons snel voor een afspraak.

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie