U kent het fenomeen ongetwijfeld: na een heerlijke douche of een warm bad zijn uw ramen of spiegels ineens aangeslaan met condens. In de wintermaanden kunnen zelfs de ramen in uw slaapkamer aanslaan, terwijl u gebruik maakt van de badkamer en zelfs gewoon door uw adem. Het kan daarna een poosje duren voordat de ramen weer droog en helder zijn.
Hoe komt dit? En wat kunt u er tegen doen? Condensatie op ramen en spiegels is in essentie niet schadelijk, omdat u deze gladde oppervlakken vrij gemakkelijk met een doekje kunt afnemen. Als condensatie ook ongemerkt op andere plaatsen voorkomt, zonder dat u daar erg in heeft kan dit wel een probleem vormen. Want is dit aan de orde, dan kunt u helaas ook met onplezierige bijverschijnselen te maken krijgen zoals houtrot of schimmels.
Wat is condensatie en hoe ontstaat dit op ramen?
Bij condensatie wordt de waterdamp die zich in de lucht bevindt weer vloeibaar wanneer die in aanraking komt met een kouder oppervlak en daarop neerslaat. Waterdamp kan namelijk alleen bij bepaalde temperaturen of gradatie van luchtvochtigheid in de lucht blijven. Wanneer u dus een douche neemt, zal de hoeveelheid waterdamp in de lucht gevoelig toenemen en in contact komen met de koudere spiegels. Gevolg: de waterdamp condenseert en waterdruppeltjes verschijnen.
Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor deskundig advies
Wat gebeurt er als vocht tegen andere oppervlakken condenseert?
Waterdamp zal initieel vooral zichtbaar zijn op de koudste oppervlakken zoals ramen. Maar het probleem met condensatie is, dat het niet alleen op die gladde oppervlakken terechtkomt maar ook op andere koude oppervlakken. U heeft in uw badkamer en andere natte ruimten immers ook (buiten)muren, ramen, een plafond of betonnen balken boven ramen. Indien er zich veel met vocht bevindt in een dergelijke ruimte, zal de waterdamp ook continu tegen deze meer poreuze oppervlakken condenseren.
Wanneer dit een poosje voortduurt, kunt u na verloop van tijd vochtplekken waarnemen in uw huis. Muren zijn poreus van aard en zullen het vocht opzuigen, waardoor de oppervlakken steeds natter zullen worden, minder snel uitdrogen en daardoor aanzienlijk in kwaliteit afnemen. Ook kunnen omliggende materialen zoals kozijnen en siermaterialen zoals behang en verf beschadigen of opbollen. Kortom: condensatie kan vervelende gevolgen hebben voor uw woning.
Een vervelend gevolg van langdurige condensatie: schimmels
Naast beschadigde en weke materialen, biedt condens ook de mogelijkheid dat er vorming van schimmels optreedt. Waarom? Omdat deze nare micro-organismen in de lucht zweven en erg houden van die vochtige plekjes om zich naar hartenlust voort te planten. Het is dan ook geen toeval dat vooral badkamers vaak hinder ondervinden van schimmelgroei. Schimmels zullen uw woning nog veel erger beschadigen dan enkel vocht. Tevens zijn schimmels niet goed voor uw gezondheid, omdat schimmelsporen kunnen leiden tot diverse klachten aan de luchtwegen alsmede huidirritatie en allergieën.
Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor deskundig advies
De oplossing tegen condensatie? Ventilatie!
Wilt u dergelijke toestanden de kop indrukken of nog beter, helemaal voorkomen? Dan adviseren wij altijd om uw woning goed te ventileren, zeker na het nemen van een douche of bad. Dit is echter niet altijd goed mogelijk wanneer bijvoorbeeld uw badkamer niet beschikt over ramen. In dat geval bent u het beste af met het installeren van een mechanisch ventilatiesysteem.
Home Solution biedt een brede waaier aan van verschillende ventilatiesystemen, geschikt voor elke denkbare woning en ruimte.
Meer weten? Bel ons via het gratis nummer 0800/26.004 of maak vrijblijvend een afspraak om de situatie te inspecteren. Hierna kunnen we u de beste methode voorstellen en definitief komaf te maken met condens.