• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie, airco en isolatie

Condensatie op ramen: schadelijk of onschuldig?

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Condensatie op ramen: schadelijk of onschuldig?

Condensatie op ramen: schadelijk of onschuldig?

U kent het fenomeen ongetwijfeld: na een heerlijke douche of een warm bad zijn uw ramen ineens aangeslaan met condens. In de wintermaanden kunnen zelfs de ramen in uw slaapkamer aanslaan, terwijl u gebruik maakt van de badkamer. Het kan daarna een poosje duren voordat de ramen weer droog en helder zijn.

Hoe komt dit? En wat kunt u er tegen doen? Condensatie op ramen en spiegels is in essentie niet schadelijk, omdat u deze gladde oppervlakken vrij gemakkelijk met een doekje kunt afnemen. Daarentegen kan condensatie ook ongemerkt op andere plaatsen voor komen, zonder dat u daar weet van heeft. Is dit aan de orde, dan kunt u helaas met bepaalde (vocht)problemen worden geconfronteerd.

Wat is condensatie en hoe ontstaat dit op ramen?

Condensatie betreft het proces waarbij waterdamp in de lucht weer vloeibaar wordt, wanneer het in aanraking komt met een kouder oppervlak. Waterdamp kan namelijk alleen bij bepaalde temperaturen in de lucht blijven. Wanneer u dus een douche neemt, zal de waterdamp in contact treden met de koudere spiegels en ramen en zodoende kunt u ineens waterdruppeltjes waarnemen.

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor deskundig advies

Wat gebeurt er als vocht tegen andere oppervlakken condenseert?

Waterdamp zal initieel vooral zichtbaar zijn op gladde oppervlakken zoals ramen. Maar het probleem met condensatie is, dat het niet alleen op gladde oppervlakken terechtkomt. U heeft in uw badkamer en andere natte ruimten immers ook muren en een plafond. Indien u veel met vocht werkt in een dergelijke ruimte, zal de waterdamp ook continu tegen deze meer poreuze oppervlakken condenseren.

Wanneer dit een poosje voortduurt, kunt u na verloop van tijd vochtplekken waarnemen in uw huis. Muren zijn poreus van aard en zullen het vocht opzuigen, waardoor de oppervlakken steeds natter zullen worden en daardoor aanzienlijk in kwaliteit afnemen. Ook kunnen omliggende materialen zoals kozijnen en siermaterialen zoals behang en verf beschadigen of opbollen. Kortom: condensatie kan vervelende gevolgen hebben voor uw woning.

Een vervelend gevolg van langdurige condensatie: schimmels

Naast beschadigde en weke materialen, biedt condens ook ruim baan voor de vorming van schimmels. Waarom? Omdat deze nare micro-organismen erg houden van vochtige plekjes om zich naar hartenlust voort te planten. Het is dan ook geen toeval dat vooral badkamers vaak hinder ondervinden van schimmelgroei. Schimmels zullen uw woning nog veel erger beschadigen dan enkel vocht. Tevens zijn schimmels niet goed voor uw gezondheid, omdat schimmelsporen kunnen leiden tot diverse klachten aan de luchtwegen alsmede huidirritatie en allergieën.

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor deskundig advies

De oplossing tegen condensatie? Ventilatie!

Wilt u dergelijke toestanden de kop indrukken? Of nog beter: helemaal voorkomen? Dan adviseren wij altijd om uw woning goed te ventileren, zeker na het nemen van een douche of bad. Dit is echter niet altijd goed mogelijk, bijvoorbeeld wanneer uw badkamer niet beschikt over ramen. In dat geval bent u het beste af met het installeren van een mechanisch ventilatiesysteem.

Home Solution biedt een brede waaier aan van verschillende ventilatiesystemen, geschikt voor elke denkbare woning en ruimte.

Meer weten? Bel ons via het gratis nummer 0800/26.004 of maak vrijblijvend een afspraak met u om de situatie te inspecteren. Hierna kunnen we u de beste methode voorstellen en definitief komaf te maken met condes.

Download onze infogids: Eerste hulp bij vocht in huis

Last van vocht in huis? Ontdek in onze gratis gids hoe u zelf vochtproblemen kunt opsporen en herkennen.
Naam*
E-mail*

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie