• Home-Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en isolatie

Wat is een huiszwam en hoe de huiszwam bestrijden?

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Wat is een huiszwam en hoe de huiszwam bestrijden?

Wat is een huiszwam en hoe de huiszwam bestrijden?

Heeft u last van huiszwam in huis? Hoe kan u de huiszwam herkennen? En - belangrijker nog - hoe kan de huiszwam bestreden worden?

U kunt door vochtproblemen in uw woning heel wat mogelijke vormen van schade verwachten. Natuurlijk is er in eerste instantie vochtschade en natte oppervlakken, zoals vochtige plekken op de muren en condensatieproblemen. Maar bij vochtproblemen horen ook bepaalde secundaire gevolgen. Eén van deze gevolgen betreft schimmelvorming en het ontstaan van huiszwammen

Schimmels bestaat in vele vormen en maten. De meest voorkomende soort is de zwarte schimmel. Vaak kunt u deze terugvinden in de zogeheten natte ruimten. Dit zijn ruimten waar veel met vocht en water wordt gewerkt, zoals de keuken of badkamer. Is daar onvoldoende ventilatie? Dan zullen de aanwezige oppervlakken steeds vochtiger worden en een goede voedingsbodem voor schimmels vormen, die het best gedijen op een vochtige ondergrond.
Maar naast zwarte schimmel en de andere microscopisch kleine schimmels kunt u ook te maken krijgen met goed zichtbare schimmels, zoals de huiszwam.

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Wat is de huiszwam en hoe komt de huiszwam in uw woning?

De huiszwam verspreidt zich op dezelfde manier als alle andere schimmels: door middel van schimmelsporen. Dit zijn microscopisch kleine deeltjes die eigenlijk continu in de lucht circuleren en uw huis binnentreden via open ramen en deuren. Nu is dit niet meteen een probleem, indien uw huis droog en goed geventileerd is. Heeft u daarentegen last van vocht en vochtproblemen, dan zullen de schimmelsporen zich hechten aan de aanwezige natte oppervlakken.

In het geval van de huiszwam, zal zich op termijn een goed zichtbare schimmel ontwikkelen. Deze bestaat uit een vruchtlichaam, meestal rood of bruin van kleur en ellipsvormig. Dit is ook het deel dat u kunt zien. Aan het vruchtlichaam zijn schimmeldraden verbonden, die niet meteen zichtbaar zijn. Deze schimmeldraden hechten zich in een oppervlak, zoals een muur of houten onderdeel, en zuigen vocht uit het oppervlak waarmee het vruchtlichaam zichzelf voedt. Hoe langer dit proces doorgaat, hoe groter de huiszwam wordt.

Is de huiszwam gevaarlijk?

De huiszwam kan gevaren opleveren voor zowel u als uw woning. De schimmeldraden tasten namelijk de oppervlakken aan waarin ze zichzelf hebben genesteld. Met name hout kan onherstelbaar beschadigd raken. Hoe langer de huiszwam aanwezig is, hoe meer schade deze zal aanrichten. Voor uw gezondheid zijn vooral de schimmelsporen niet bevorderlijk. Wanneer u deze inademt, kunt u last krijgen van diverse aandoeningen van de luchtwegen, huidirritaties, allergische reacties en eczeem. Het beste is daarom om de huiszwam zo snel mogelijk te verwijderen en idealiter in het geheel te bestrijden.

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Hoe wordt de huiszwam bestreden?

Heeft u last van huiszwam in uw woning, dan raden wij u ten zeerste aan een gespecialiseerde firma in dienst te nemen om de huiszwam effectief te verwijderen. De huiszwam is voor een groot deel onzichtbaar, waardoor u het risico loopt niet alles goed te verwijderen indien u zelf aan de slag gaat. Als u bijvoorbeeld de sporen van de huiszwam niet goed verwijderd, dan zal de huiszwam continu sporen blijven verspreiden en weer aangroeien. De huiszwam moet inclusief schimmeldraden en schimmelsporen verwijderd worden, om hem te bestrijden!

Maar het verwijderen van de huiszwam alleen is niet voldoende! U dient er ook meteen voor te zorgen dat het onderliggende vochtprobleem grondig wordt aangepakt. Blijft u last hebben van vochtproblemen, dan zullen binnenkomende schimmelsporen zich immers de hele tijd opnieuw in uw woning hechten.
Home Solution komt daarom graag bij u langs om uw specifieke situatie aan een grondige vochtinspectie te onderwerpen. Wij voorzien u daarna direct van helder advies met betrekking tot de best passende maatregelen. Zo zorgen we er samen voor, dat u voorgoed van de huiszwam verlost bent! Maak nu een afspraak!

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Foto Header Mycoteam AS

Download onze infogids: Eerste hulp bij vocht in huis

Last van vocht in huis? Ontdek in onze gratis gids hoe u zelf vochtproblemen kunt opsporen en herkennen.
Naam*
E-mail*

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie